Thursday, 13 December 2012

Kes dera anak semakin berleluasa

Setiap dari korang mesti dah tengok video lelaki dera anak tu kan. Alaa yang macam wrestling tu. Tak sanggup rasanya nak tengok. Macam mana lar dorang boleh buat macam tu kat anak dia. Moga tak berlaku dalam keluarga Syila nanti.

Kadang kala Syila tertanya-tanya, besar sangat ke salah budak tu sampai pukul begitu sekali. Kalau niat nak mendidik, bukan begitu caranya. Ada cara bagaimana pukul untuk mendidik anak. Selama Syila hidup ni, Syila tak pernah lalui perkara begitu. Kesian Syila tengok adik-adik yang kecil tu kena macam tu.

Kita ni kalau mendidik anak atau isteri, biarlah berpada. Jangan sampai nanti budak tu berdendam. Syila belum berkahwin tapi ilmu perkahwinan ni kita belajar dari apa yang kita lihat dari ibu bapa. Bagi Syila, mak abah Syila adalah terbaik dalam mendidik.

Masa kecil kitorang pernah kena rotan. Kalau abah hantar pergi sekolah, abah siap pesan kat cikgu 'kalau degil ke malas rotan lar, marah lah tapi jangan sampai mati atau patah riuk". Alhamdulillah akhirnya jadi manusia jugak Syila adik beradik.

Thank you mak and abah. Love both of you.

*Sebenarnya takde idea tiba-tiba sebab banyak sangat gelak dengan officemates. Hahahaha.*

Sekian,
Love,
YanaSyila

No comments: